Haluamme ratkaista pulmasi. Olipa digihaasteesi mitä tahansa, voit sen meille huoletta esittää.

Teknologiatietoa työnhakijalle

IT-kulttuuri, normipäivä, kehittäjät/25.10.2023

... ja käyttämistämme teknologioista kiinnostuneille.

Meikosta ja ohjelmistokehityksestä

Meiko on erittäin teknologiaorientoitunut ohjelmistokehityksen supertalo, lavealla liiketoimintaymmärryksellä ja -osaamisella. Teknologiavalintamme ovat muodostuneet yli kymmenvuotisen tekemisen tuloksena, tekijöidemme toimesta.

Meikossa ohjelmistokehittäjät ovat nyt ja tulevaisuudessa keskeisessä roolissa teknologiavalintoja tehtäessä.

Frontend

React

React on de facto yksi standardeista kun puhutaan verkkosovellusten kehittämisestä. Ison yrityksen (Meta) kehittämä JavaScript-framework on ollut Meikon käytössä jo yli puoli vuosikymmentä. Se on pitkä aika alallamme ja voimme sanoa osaavamme Reactin salat.

Next.js

Next.js, tuttavallisemmin Nexti, on Reactin apukirjasto jota käytämme varsinkin tehdessämme SSR-toteutuksia. Next.js on myös kehittäjäkokemukseltaan usein raakaa Reactia kätevämpi vaihtoehto. Ensimmäinen Nextillä tehty projektimme oli vuonna 2018.

Vue

Vue on se toinen merkittävä framework verkkosovellusten tekemiseen. Tämä yhteisön kehittämä ja ylläpitämä teknologia on ollut Meikon käytössä yhtä pitkään kuin React, eli 5+ vuotta.

Nuxt

Nuxt on Vuen out-of-the-box SSR-ratkaisu jota käytämme tällä hetkellä todella paljon verkkosivujen ja verkkokauppojen käyttöliittymien tekemiseen. Monet Meikolaisista vannovat Nuxtin nimeen ja esimerkiksi hiljattain aukaistu Masku.com tehtiin Nuxtilla.

Alpine.js

Alpine on mielettömän kätevä, kevyt ja tehokas kirjasto käyttöliittymien interaktiivisuuden toteuttamiseen esimerkiksi WordPress verkkosivujen tapauksessa. Alpine muuten muistuttaa todella paljon Vuea syntaksiltaan. Esimerkki: Elokuvalisenssi.fi

R&D

Tutustumme jatkuvasti uusiin frontend-teknologioihin jotka voisivat tarjota meille ja asiakkaillemme etuja käyttämiimme teknologioihin verrattuna. Tällä hetkellä esimerkiksi Svelte, Sveltekit ja Qwik vaikuttavat mielenkiintoisilta.

Backend

Laravel

Laravelin oma kuvaus istuu Meikoon kuin nenä päähän: "The PHP Framework For Web Artisans". Laravelilla olemme tehneet läpi historiamme kaikkea suuren ja pienen väliltä. Ja teemme edelleen.

NestJS

Nesti on valintamme Nodella tehtäviin backendeihin ja rajapintoihin. Verrattain tuoreeksi teknologiaksi Nest on näyttänyt kyntensä monessa mielessä. Kehittäjän näkökulmasta esimerkiksi automaattisesti generoituva API-dokumentaatio on loistava ominaisuus. Masku.com -verkkokaupan backend on muuten 100% mittatilausta ja Nestillä tehty.

Node.js

Node ei ole kieli eikä framework vaan runtime-ympäristö jossa ajetaan ohjelmia. Nimensä mukaisesti Node on JavaScriptiä, mutta backendiä varten. Nodea käytämme usein mikropalveluiden ja integraatioiden tekemiseen.

Tietokannat

MySQL

Relationaalisista, avoimen lähdekoodin tietokannoista todennäköisesti tunnetuin. MySQL on valintamme jos tarvitsemme tietokantaa josta luetaan tietoa useammin kuin sitä kirjoitetaan tai jos käytetty alusta sitä vaatii.

PostgreSQL

Kun tekemämme sovellus kirjoittaa tietokantaan usein tai vaatii kompleksisia kyselyitä, valintamme on PostgreSQL.

Redis

Ei ihan perinteinen tietokanta. Redistä käytämme pääasiassa sovellusten nopeuttamiseksi, tasona sovelluksen ja pääasiallisen tietokannan välissä. Redis tallentaa tietoa ensisijaisesti RAM-muistiin josta lukeminen on SSD:tä nopeampaa. Tiesitkö, että Redistä voi käyttää myös ainoana tietokantana?

Muut

On tapauksia, joissa olemme käyttäneet muitakin tietokantavaihtoehtoja, kuten Firebase Firestorea tai MongoDB:tä, mutta kaupallisia toteutuksia emme näillä ole tehneet.

Mobiiliohjelmointi

React Native

Kätevä tapa tehdä natiiveja mobiilisovelluksia käyttäen meille tuttua ja vahvaa teknologiaa, Reactia. Olemme tehneet mobiilisovelluksia React Nativella jo vuodesta 2017.

Expo

Kun priorisoimme valmiita ominaisuuksia rajattoman vapauden sijasta, valitsemme Expon mobiilisovellusten kehittämiseen. Expo on monella tapaa React Nativea kustannustehokkaampi (lue: helpompi) tapa tehdä mobiilisovelluksia yhtä aikaa Androidille ja Omenaperheen laitteille. Referenssi: Jari-Pekka kanta-asiakassovellus

Ohjelmointikielet

JavaScript

Ei liene ihme, että JavaScript löytyy käyttämiemme ohjelmointikielien listalta, kun katsoo käyttämiämme frontend teknologioita. Huom! Lue seuraava kohta: TypeScript

TypeScript

Pelkällä JavaScriptillä voi astua erinäisiin ansoihin hyvin helposti ja TypeScript on keino välttää nuo ansat. Haluamme että tekemämme työt ovat varmatoimisia ja kestäviä, siksi olemmekin käyttäneet TypeScriptiä jo useita vuosia.

PHP

Kokemuksemme perusteella PHP on loistava, varma ja kannattava ohjelmointikieli web-kehitykseen. Kuten yksi kehittäjistämme hiljattain totesi "Toi php (8) on kyllä nykyään aika mukava kieli".

Python

Python tuli Meikolle tutuksi Odoon kautta. Isojen järjestelmien lisäksi, Pythonilla kirjoittaa kätevästi myös pieniä apuohjelmia helpottamaan niin koodarin kuin asiakkaankin arkea.