10/22/2018

Suutarin lapsen kengät

Maailman kulunein tekosyy olla tekemättä - tai tehdä huonosti - sellaista mikä liittyy omaan erikoisosaamiseesi on mennä lauseen ”Suutarin lapsella ei ole kenkiä” taakse.
Antti Immonen
Antti Immonen

Me olemme myös sortuneet tähän, jo pitkään. Lauseen takana piilee myös viisautta kaikessa kliseydessään; itselle tekeminen on henkilökohtaisinta tekemistä mitä voit koskaan tehdä ja henkilökohtaisuus lisää kriittisyyttä. Näin on käynyt myös meillä meiko.fi sivuston kanssa, useasti.

Yrityksen oman verkkopalvelun rakentaminen in-housena on vaativaa ja monesti myös räiskyvää tekemistä. Jokaisella projektin ympärillä olevalla on omat vahvat näkemyksensä siitä miten ja minkälaiseksi verkkosivusto tai verkkopalvelu tulisi rakentaa. Tämä monesti hidastaa luomisprosessia ja saa ihmiset jopa varpailleen lopputuotetta tarkastellessa jonka vuoksi maaliin ei päästä lopulta koskaan. Versioita tehdään versioiden perään, mutta aina työn päätteeksi olo on tyhjä sekä kaikkensa antanut JA siltikään lopputulokseen ei voi olla täysin tyytyväinen. Kuulostaako tutulta?

Yksinkertaisesti sanottuna, projekti onnistui hemmetin hyvin.

Väitän, että me Meikolla keksimme tähän aikamme tuota samaa polkua tallattuamme toimivan konseptin, jonka pohjalta uusi ja uljas meiko.fi -sivusto on myös syntynyt. Me ulkoistimme verkkopalvelun tuottamisen sisäiselle, dedikoidulle tiimille, joka sai vapaat kädet luoda meiko.fi verkkosivuston sellaiseksi kuin se itse haluaa.

Miten tämä käytännössä tehtiin?

1.Toiveet ylös

Listasimme Meikon johtoryhmän kesken ne asiat, jotka halusimme meiko.fi sivustolla olevan esillä ja loimme ne tärkeysjärjestykseen.

2.Riittävän väljä deadline

Koska työ haluttiin tehdä in-housena, piti sen tekemiseen valjastetulle tiimille järjestää realistinen aika maaliin pääsemiseksi. Deadline annettiin siten, että vuosi 2019 haluttiin aloittaa uudella sivustolla – toisin kävi; maaliin päästiin jo lokakuun aikana.

3.Oikeat henkilöt oikeisiin tehtäviin

Johtoryhmän tapaamisessa päätimme vastuuhenkilön johtoryhmän keskuudesta, joka vastaa projektista ja rakentaa sille tiimin haluamallaan tavalla. Lopputuloksena muodostui kolmen hengen tehotiimi, jossa jokaisella oli selkeä tehtävä ja rooli.

4.Toteuttavan tiimin autonomia, ilman takapenkkikuskeja

Tiimin muodostamisesta eteenpäin vastuu ja vapaus oli tiimillä itsellään. Luomisprosessiin ei puututtu tämän jälkeen vaan tiimi hoiti itsenäisesti sivuston luomisen alusta loppuun.

Mikä oli lopputulos?

Sivusto valmistui, yli kaksi kuukautta ennen aikataulua ja pienemmillä kustannuksilla kuin mitä siihen oli budjetoitu. Tämän lisäksi olemme kaikki Meikossa ylpeitä siitä miltä uusi Meiko.fi näyttää ja mielestämme se tuo esille juuri ne asiat mitkä koemme Meikolla meille tärkeiksi. Yksinkertaisesti sanottuna, projekti onnistui hemmetin hyvin.

…otimme mallia siitä miten hoidamme kaikki asiakastyömme; asettamalla asiakkaan toiveet ja oman ammattitaitomme samalle viivalle.

Miten päädyimme lopulta toimimaan kuten nyt toimimme? Tähän on yksinkertainen vastaus: otimme mallia siitä miten hoidamme kaikki asiakastyömme; asettamalla asiakkaan toiveet ja oman ammattitaitomme samalle viivalle. Käytännössä laitoimme Meikon Meikolle asiakkaaksi ja hoidimme sivustoprojektin kuten minkä tahansa muunkin asiakasprojektin; intohimolla ja ammattitaidolla. Alun vaikeudet sekä projektin suuri henkilökohtaisuus nostivat projektin onnistumisen määrittävää rimaa, jonka vuoksi edellä listatut keinot olivat ainoa tapa päästä onnistuneesti maaliin. Aivan kuten asiakasprojekteissa.

Nyt uusi meiko.fi sivusto on julki ja luet tätä blogitekstiä sivustolta, johon käytetty hien ja kyyneleiden määrä ylittää monen ison ohjelmistoprojektin. Pääasia kuitenkin on, että lopputulos on erinomainen ja pääsen jakamaan nämä ajatukseni kanssasi. Jos sinua kiinnostaa Meiko yhteistyökumppanina tai työnantajana, olethan rohkeasti yhteydessä. Keskustelen mielelläni kanssasi lisää.

Antti Immonen, CEO
+358 40 185 2001
antti.immonen@meiko.fi

Antti Immonen
Antti Immonen
Toimin Meikolla toimitusjohtajana, luotsaten Meikoa nopeasti kasvavan yrityksen haasteissa. Työn vastapainoksi vapaa-aika kuluu kuntosali- ja kamppailu-urheilun parissa sekä perheen kanssa aikaa viettäen.