5/10/2019

React Finland 2019 tapahtumakatsaus

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla Helsingissä kokoontui n. 400 henkilöä suomesta ja ulkomailta, joita React.js koskettaa tavalla tai toisella. Tapahtuma oli hyvä paikka oppia, innostua, verkostoitua ja löytää viimeisimmät uutuudet Reactin ympäriltä. Meiko osallistui tapahtumaan seitsemän henkilön voimin ja olimme myös tukemassa tapahtumaa pronssitason sponsorina.
Herkko Huttunen
Herkko Huttunen

Tapahtuma

Tapahtumapaikkana toimi Kongressikeskus Paasitorni Helsingin Hakaniemessä, jonka tilat mahdollistivat laadukkaat puitteet tapahtumalle. Tapahtuma oli kolme päiväinen. Ensimmäinen päivä koostui workshopeista ja seuraavat kaksi päivää olivat varsinaisia konferenssi päiviä.

Meikon tarrojen menekistä päätellen, voitimme tarrapelin tällä kertaa. Mielestämme Columbia Road ja Solita loistivat myös omillaan.

Workshopit

Meikolaiset hajautettiin kahteen eri workshoppiin osallistujien kiinnostuksenkohteiden mukaan, jotta pystyimme samaan tietoa eri osa-alueista Reactiin liittyen.
Design System for React Developers Workshop tarjosi hyvin käytännönläheistä tietoa siitä mitä yleisiä ongelmia sovelluskehityksessä kohdataan, jos toteutusta tehdään ilman järjestelmällistä suunnittelua. Toiminnallisessa osiossa lähdettiin opettelemaan käytänteitä ja työkaluja, joilla ongelmia pystytään taklaamaan.
Workshop painottui vähän liikaakin teknisten harjoitusten tekemiseen eli komponenttikirjaston kasaamiseen, joten varsinainen design systeemin syvempi läpikäynti jäi melko vähälle.
Tästä huolimatta, workshop oli hyvä muistutus siitä, että suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa aina noudattaa järjestelmällisyyttä ja hyvää kommunikaatiota sidosryhmien välillä.

Toinen ryhmä osallistui Advanced React – workshoppiin. React on viime kuukausina kokenut melkoisia muutoksia ja workshopissa paneuduttiin näiden muutoksien ja uusien ominaisuuksien läpikäyntiin. Nik Graf toteutti workshopin erittäin toimivalla konseptilla, jossa jokaiseen ominaisuuteen paneuduttiin huolella. Alkuun oli esittely aiheesta, seuraavaksi osallistujat pääsivät kokeilemaan omaisuuksia ja lopuksi aiheesta keskusteliin. Tämän kaltainen opiskelumalli on tehokas ja käytännöllinen tapa tutustua uusiin ominaisuuksiin, joiden opiskelu päivittäisen työn ohella jättää usein jotain nyansseja huomioimatta.

Sampo, Nik, Riku ja Aleksi yhteiskuvassa

Nik Graf on erittäin arvostettu ja pidetty vaikuttaja alan keskuudessa. Kiitos Nik! (Thanks Nik!)

Ensimmäinen päivä huipentui Reaktorin järjestämään saunailtaan, jossa oli turvallista puhua muiden osallistujien kanssa JavaScriptiä ja muuta ATK:ta ilman, että muu seurue tylsistyy. Kiitos kestitsemisestä!

Konferenssi

Kahden konferenssipäivän aika kuultiin peräti 27 eri esitystä, joten tahti oli melko intensiivinen ja tietoa tuli paljon. Puheet oli niputettu aihealueittain taukojen väleihin, jolloin esitykset parhaimmillaan täydensivät toinen toisiaan.

Ihmisiä katsomassa lavalle, jonka takaana kankaalla lukee teksti "Why this talk?"

Esitykset oli jäsennelty hyvin täydentämään toisiaan.

Aiheet pyörivät Reactin ympärillä hyvin laajalla skaalalla. Muutamat aihealueet nousivat isommin esille, mm. tilanhallintaan liittyvät kirjastot ja suorituskyky, TypeScriptin käyttö React -ympäristössä ja React Native. Varsinkin TypeScript nousi esiin monessa eri esityksessä, vaikka itse aihe ei olisikaan koskenut tyypitystä.

Ronnie ja Sampo pelaamassa flipperiä

IT-firmat + retropelit = <3

Tauoilla oli hyvin aikaa vierailla sponsoreiden pisteillä, joihin oli järjestetty ajanvietettä, hyvät mahdollisuudet verkostoitua ja kerätä hyödykkeitä, kuten toinen toistaan nerokkaampia tarroja koristamaan kehittäjien läppäreiden kansia. Meikon tarrojen menekistä päätellen, voitimme tarrapelin tällä kertaa. Mielestämme Columbia Road ja Solita loistivat myös omillaan.

Meikon tarroja pöydällä

Tarrat menivät kuin kuumille kiville

Ensimmäinen konferenssipäivän päätteeksi Paasitornin lavalla päästiin todistamaan ”#SMOOH comedy show”, joka sisälsi ”nörtti huumoria”, standupin, improvisaatioteatterin ja musiikkiesitysten muodossa. Varsin viihdyttävä konsepti. Toisen päivän lopuksi koko tapahtuman paketoi React Finland tapahtuman virallliset afterpartyt, jotka oli järjestetty Tiivistämöllä, Suvilahdessa. Afterpartyt oli hyvä päätös kolmen päivän rutistukselle, jossa pääsi vielä puhumaan aiheesta ja aiheen vierestä hyvän ruuan ja juoman parissa. Rento tapahtuma mahdollisti myös keskustelun konferenssi puhujien ja muun yhteisön jäsenien kanssa.

Kokonaisuudessa tapahtuma oli hyvä osoitus siitä, että React ekosysteemi voi hyvin ja yhteisön sisällä vallitsee hyvä henki, jossa on helppo keskustella avoimesti myös ”kilpailevien” yritysten kanssa hyvässä hengessä. Iso kiitos järjestäjille ja sponsoreille mallikkaasti järjestetystä tapahtumasta.

Lisäsisältöä tapahtumasta

Herkko Huttunen
Herkko Huttunen
Toimin Meikolla UX/UI suunnittelijana. Koodaus on myös lähellä sydäntä ja olen toiminut 10 vuotisen uran aikana myös kehittäjän tehtävissä. Vapaa-aika kuluu perheen ja musiikkiharrastuksen parissa. Tykkään myös tutkia uusia asioita alaan liittyen, niin suunnittelun kuin teknologioiden osalta.