12/11/2018

Korkeakouluharjoittelupaikan nappaaminen itselleen sekä muutama vinkki harjoittelupaikkaa pohtiville

Harjoittelijoiden haku käy kuumana Meikolla! Meidän nykyinen harkkarimme Maiju kertoo, kuinka hänen hakemusprosessinsa päättyi harjoitteluun Meikolla.
Maiju Schreck
Maiju Schreck

Ammattikorkeakouluopintoja on pakerrettu nyt useampi vuosi ja railakas opiskelijaelämä alkaa olla jo niin nähty. Olisi vissiin aika katsella niitä ”oman alan töitä”. Samat mietteet kai monella muullakin pian valmistuvilla korkeakouluopiskelijoilla. Tässä vaiheessa yleensä iskee kauheat paineet ja epävarmuus omasta osaamisesta.

Opiskelen neljättä vuotta JAMK:issa Tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelmassa, ja työharjoittelun aloitin Meikolla syyskuussa 2018. Harjoittelupaikan hakeminen oli kuitenkin pyörinyt mielessä yli puolitoista vuotta. Keväällä 2017 kävin ensimmäisessä ohjelmistoalan työhaastattelussa. Tuolloin minua haastateltiin muuan jyväskyläläisessä puljussa ja siitä tämä ajatustyö sitten lähti kohti omaa unelmien harjoittelupaikkaa.

Minua ei kuitenkaan valittu harjoitteluun ekalla yrityksellä, mutta päätin, että kokeilen vuoden päästä uudestaan samaan paikkaan. Vuosi aikaa tehdä töitä sen eteen, että olisin tuolloin valmiimpi kuin ensimmäisessä haastattelussa. Loppujen lopuksi päädyin hakemaan muihin alan yrityksiin. Itselleni selkeä päämäärä, mieleiseni harjoittelupaikan löytäminen, motivoi – ennen kaikkea ohjasi opiskelemaan uusia asioita. Pystyin keskittymään käytettävyyteen ja siihen liittyviin seikkoihin alalla, josta löytyy opittavaa tiedonnälkäiselle verkosta rajaton määrä.

Odotukseni harjoittelupaikaltani

Valmistauduin harjoittelupaikan hakuun luomalla mielikuvia minulle mielekkäästä työpaikasta ja työtehtävien sisällöstä. Kirjoitin itselleni konkreettisen listan asioista, joita toivoisin tulevalta harjoittelupaikaltani. Tässä minulle tärkeimmät asiat, jotka vaikuttivat valintaani.

Työkaverit ja yrityskulttuuri

Vakuutuin alusta asti Meikon yhteisöllisestä ja avoimesta meiningistä. Opiskelijakavereistani kolme työllistyi Meikolle, ja pystyin kyselemään heidän kokemuksiaan Meikosta työnantajana. Minulle tärkeimpinä asioina sieltä nousivat hyvien tyyppien lisäksi vapaus sekä aktiivinen yrityskulttuuri.

Olen toiminut osuuskuntalaisena / freelancerina parisen vuotta ja vienyt alusta loppuun erilaisia asiakasprojekteja. Yksin puurtamisessa on puolensa, mutta mielestäni hyvin toimiva tiimityöskentely voittaa sen aina kuus-nolla.

Meikolla on hyvä yhteishenki ja kaikkia kunnioitetaan täällä omina itsenään. Työntekijöistä pidetään huolta ja heitä kuunnellaan. Kuukausittaiset infosaunat ja muut henkilökunnan tapahtumat nostattavat ryhmähenkeä.

Toimistotilat

Viihtyisät toimistotilat olivat yksi, ehkä vähän hassu kriteeri harjoittelupaikan valinnassa. Ympäristöllä on ainakin minun työmotivaatioon iso merkitys: se vaikuttaa luovuuteen ja omaan keskittymiseen. Minulle on mukavinta työskennellä ihmisten ympäröimänä kotoisassa tilassa, jossa kuitenkin on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä.

Toimistomme iso plussa on hyvä sijainti Lutakossa ja kaunis vanha tiilitalo on erityisen tunnelmallinen. Toimistollamme on leppoisa olohuone kuulumisten vaihtoon työkavereiden kanssa, ergonomiset sähköpöydät sekä viherkasvit parantavat työhyvinvointia.

Palkkaus

Minun mielestäni korkeakouluopiskelijan tekemästä harjoittelusta on maksettava palkkaa. Olen ymmärtänyt, että kymmenisen vuotta sitten palkallisesta harjoitellusta ei voinut edes unelmoida, mutta nyt asiat ovat onneksi toisin. Palkkaus oli yksi ehdoton kriteerini harjoittelupaikan valintaan.

Ja kyllä, Meikolla harjoittelusta maksetaan korvausta.

Yhteydenotto kiinnostavaan yritykseen

Hakeminen

Hakemuksia jokusen rustanneena huomasin yhden asian: moneen eri yritykseen hakeminen voi teettää paljon ylimääräistä, turhalta tuntuvaa työtä hakijalle. On olemassa niin sanotusti tehokkaita järjestelmiä, joiden avulla työnhakija voi hakea useampaan eri paikkaan saman yrityksen sisällä. Ymmärrän työnantajan näkökulmasta hyvin sen, että pyritään ehkäisemään hukkarekrytointeja sekä tekemään hakemusten arkistointi ja niiden selaaminen mahdollisimman käytännölliseksi. Joidenkin yritysten rekrytointijärjestelmien input kenttiin tietojen lisääminen voi olla jo itsessään niin työteliästä, että osa hakijoista jättää sen kesken.

Itse otin yhteyttä Meikoon rennolla LinkedIn viestillä. Tässä toimin itselleni luonnollisimmalla tavalla: huolettomasti jutustelemalla, esittämällä kysymyksiä ja osoittamalla aidon kiinnostukseni yrityksen toimintaan. Yllätyksekseni Linkkari viestini poiki oman alan harjoittelupaikan.

Meikon verkkosivut päivitettiin hiljattain, ja täältä löytyy nykyään osio: Meiko rekry jonne on vaivatonta heittää avoin hakemus työharjoitteluun. Suosittelen lämpimästi harkitsemaan Meikon tarjoamia harkkamahdollisuuksia.

Maiju Schreck
Maiju Schreck
Toimin Meikolla harjoittelijana Palvelumuotoilijan roolissa sekä osana markkinointitiimiä. Minua kiinnostaa erityisesti käytettävyys sekä monimutkaisten prosessien yksinkertaistaminen. Vapaa-aika kuluu erilaisten urheilulajien parissa, rakkaimpina niistä koripallo ja lumilautailu.